Waarom turf producten verbieden?

Wat is het probleem?

Veengebieden zijn “ons regenwoud” en de vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan al het vliegverkeer.  (LINK).  Veengebieden zijn de grootste natuurlijke koolstofopslag op het land en overtreffen de capaciteit van alle bossen ter wereld, maar nemen slechts een tiende van de ruimte in beslag. Veengebieden fungeren als een koolstofput die CO2 uit de atmosfeer zuigt. 

Waarom Turf Producten Verbieden?

Door veengebieden te vernietigen, keren we dit proces om en laten we enorme hoeveelheden CO2 en andere broeikasgassen vrij in de atmosfeer. Het winnen van turf voor potgrond, turfbakjes en turfcompost maakt deel uit van een reeks destructieve processen, waaronder het droogleggen van veengebieden voor landbouw.  

Waarom gebruiken we potgrond op veenbasis?

Turf-tuingrond is erg goedkoop en slaat water goed op, maar is ook zuur en voedselarm. Het is een van de vele dingen die je in potgrond kunt stoppen… niet het beste, niet het slechtste. Daarom kan het worden vervangen door alternatieven zonder kwaliteitsverlies of buitensporige extra kosten.

Wat kunnen wij hier aan doen?

Als we geen turf meer gebruiken voor tuinieren en andere doeleinden, kunnen we een enorme bijdrage leveren aan de bestrijding van de klimaatcrisis. We durven te stellen dat dit waarschijnlijk het laagst hangende fruit is om echt een verschil te maken.

Nederland is de grootste consument van turfproducten in de EU. Bewustzijn van dit ecologische vandalisme is bijna niet aanwezig, terwijl andere landen, zoals het VK, beleid hebben aangenomen om het gebruik van turf geleidelijk af te schaffen (zie Guardian artikel over het historische besluit van 18 mei 2021). Laten we ons bij hen aansluiten en stoppen met het gebruik van turf!

Wat is er tot nu toe gebeurd in Nederland?

Na jaren van winterslaap is het onderwerp snel opgepakt! Geïnspireerd door het turfverbod in de UK schreef Karin een artikel in Het Parool, gevolgd door een radio-interview voor Vroege Vogels. Een kamervraag van de PvdD verwees expliciet naar dit interview. We waren in contact met kamerlid Derk Boswijk (CDA) die een succesvolle motie heeft ingediend over een mogelijk verbod op turf. 

We zijn onlangs geïnterviewd door Trouw en Tuin en Landschap voor artikelen over turf en door omroep gelderland voor een film en artik

nl_NL