Menu

Zuurminnende planten

De bodem kan zuur, neutraal of alkalisch zijn en wordt gemeten op de pH-schaal:

  • pH van 4,5 – 6,0 = zure bodem
  • pH van 6,5 – 7,0 = neutrale bodem (en zal de meeste planten ten goede komen)
  • pH van 7,1 – 8,5 =  alkalische/kalkhoudende bodem

Zuurminnende planten zijn planten die goed groeien op zure grond.

Als je probeert zuurminnende plant te laten groeien in alkalische of kalkrijke grond, produceren ze gele bladeren en ze groeien dan meestal niet goed meer en sterven uiteindelijk af. De belangrijkste reden hiervoor is dat ijzer en andere bodemvoedingsstoffen die ze nodig hebben onoplosbaar worden of ‘vast komen te zitten’ in de bodem bij een hoge pH, waardoor de planten ze niet kunnen opnemen.

Als je grond alkalisch is, kun je proberen een groot gat te graven en vervolgens te vullen met een kalkvrije en turf-vrije compost. Echter, hoewel de resultaten in het eerste jaar veelbelovend kunnen zijn, zal de toegevoegde zure grond uiteindelijk wegspoelen en dan zal de plant beginnen te lijden. Je moet de grond dus zuur houden en dat kan op verschillende manieren. 

Kies planten die van nature goed gedijen in jouw grond

Het is altijd een goed idee om voordat je een tuin gaat beplanten, de pH-waarde van je grond te controleren en vervolgens je planten dienovereenkomstig te kiezen. Het planten van planten die niet goed gedijen in je tuin zonder de bodem te manipuleren, zal voortdurend gedoe opleveren en – met of zonder veen – vaak leiden tot onbevredigende resultaten.

Waarom zou je kiezen voor een blauwe bes als een aalbes simpelweg het beste gedijt in je tuin? Je kunt een eenvoudige testkit kopen bij tuincentra of online, en dit zal je vertellen of je grond zuur, neutraal of alkalisch is.

Zodra je het type grond kent en de juiste planten kiest, kun je ervoor zorgen dat je tuin gedijt in plaats van alleen maar overleeft.

Simpele turfvrije methodes om de grond te verzuren: 

  • Mulch met dennennaalden 
  • Bedek de bodem met beuken- of eikenblad compost 
  • Gooi koffiedik rond de planten

Upcycle de kerstboom

Versnipper je (biologische) kerstboom en mulch hier je zuurminnende planten mee. Dennennaalden verzuren de bomen. 

nl_NL