Onze partners en inspiratie
RE-PEAT (LINK) is een door jongeren geleid collectief dat harten en geesten verandert voor en door veengebieden. RE-PEAT ondersteunt de opkomst van transformatieve relaties tussen mensen en veengebieden door middel van workshops, educatieve programma’s, intersectionele samenwerkingen en creatieve campagnes.
Het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe (Agentschap voor Hernieuwbare Hulpbronnen, FNR) is de centrale coördinerende instelling voor de financiering van onderzoeks-, ontwikkelings- en demonstratieprojecten op het gebied van hernieuwbare hulpbronnen voor de productie van biogebaseerde producten en/of bio-energie in Duitsland. Namens het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw financiert FNR verschillende onderzoeksprojecten (LINK) op het gebied van veengebruiksreductie en veenlandbescherming. FNR is ook verantwoordelijk voor het vergroten van het bewustzijn over veengebruiksreductie onder Duitse burgers (LINK) en professionele tuinders (LINK). Op internationaal niveau heeft FNR online workshops georganiseerd over veengebruiksreductie (LINK) en veenlandbescherming (LINK) om kennisuitwisseling en netwerken te ondersteunen.
Meer informatie is hier beschikbaar (LINK)
Het HOT Project (LINK) is toegewijd aan het promoten van veenvrij tuinieren onder hobbytuinders. Ons doel is om te begrijpen hoe we deze duurzame praktijk het beste kunnen aanmoedigen en tuinders de tools en kennis kunnen bieden die ze nodig hebben om de overstap te maken. We voeren enquêtes uit, voeren experimenten uit, maken informatiemateriaal en bieden trainingssessies aan voor tuinders en de industrie (Training LINK; info LINK). HOT wordt beheerd door de FNR (LINK) en gefinancierd door het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw in Duitsland (LINK).
Peaty People
We willen mensen introduceren die werken aan het behoud van veenmoerassen. Ze hebben allemaal hun eigen motivaties. Laten we eens kijken wat jou in contact bracht met dit onderwerp, dat voor veel andere mensen in onze maatschappij een beetje verborgen is.
Ireen van Dolderen
Voordat ik de magische wereld van veengebieden ontdekte, was ik actief in de Nederlandse klimaatbeweging. Toen ik leerde over het vermogen van gezonde veengebieden om koolstof vast te leggen en de emissies die voortkomen uit hun vernietiging, was ik geschokt dat ik hier nog nooit eerder van had gehoord. Ik wilde meer publieke aandacht voor dit onderwerp creëren en de lens van klimaatrechtvaardigheid toepassen op veengebieden, dus besloot ik me aan te sluiten bij RE-PEAT. Nu, ongeveer 4,5 jaar later, ben ik meer verliefd op veengebieden dan ooit en blijf ik elke dag weer onder de indruk van wat ze de wereld te bieden hebben. Door mijn werk met RE-PEAT en daarbuiten hoop ik bij te dragen aan het behoud, herstel en de waardering van deze prachtige landschappen en hun gemeenschappen.
Kate Foster
Waarom wil ik helpen veengebieden te beschermen?
Het herstellen van veengebieden is enerzijds een technische oefening om het waterpeil te verhogen, maar betrokkenheid van de gemeenschap is ook van vitaal belang. Bewustwording creëren is cultureel werk!
Omdat ik in de hooglanden van Zuid-Schotland woon, begon ik de karakteristieke Mossen en Stromen op de voorgrond te plaatsen en inzicht te krijgen in hun ecologische waarde. In 2016 begon ik met mijn kunstproject, Peat Cultures, om samen te werken met mensen die zich inzetten om veengebieden cultureel en ecologisch te versterken. Ik gebruikte veengebieden ook als een manier om meer te leren over de Nederlandse cultuur en het landschap, via residenties aan de Universiteit van Wageningen. Ik wil graag het door jongeren geleide collectief RE-PEAT steunen in het streven naar een verandering in denkwijze over de waarde van veengebieden en om aandacht te vragen voor rechtvaardigheid in veengebieden. Veenvrije wildlife-tuinieren is mijn begeleidende project.
Ik hou van overlevende wetlands vanwege wat ze bieden voor mijn kwaliteit van leven – een levendige wildernis die wordt ervaren door de zintuigen met speciale planten, wezens en geluiden.
Milieukunstenaar in Schotland en Nederland. LINK.
Lukas Fraser
Waarom ga je in op het onderwerp van veenbescherming?
Zoals velen, was mijn kennismaking met het belang van veengebieden gelinkt aan hun ongelooflijke koolstofopslagcapaciteiten, maar mijn liefde voor hen is nu veel complexer. Veengebieden zijn vreemde, tussenliggende ecosystemen die zoveel verborgen geheimen hebben en stilletjes culturen en middelen van bestaan in stand houden, terwijl ze moeilijk te classificeren zijn. Ze worden verkeerd begrepen en zijn mysterieus, maar ze hebben zoveel te bieden.
Toen ik opgroeide in de Engelse Midlands, bracht ik veel tijd door met het bezoeken van familie in Sutherland, Schotland, dat een enorm uitgestrekt veengebied heeft. Ik hoorde verhalen over mijn familieleden die als kinderen veen hakten, evenals de Highland Clearances, en deed mijn eigen onderzoek naar de onrechtvaardigheden rond de herbebossing van het Flow Country, en kreeg een echt gevoel van de rijkdom en het culturele belang van deze ecosystemen, en nu wil ik echt de vreugde en complexiteit van veengebieden met iedereen delen.
Moerassen zijn ook een grote creatieve inspiratiebron voor mij – voor wat slijmerige moeraskunst, of om even gedag te zeggen, mijn Instagram is @wetbog.jpg