Turfvrije Potgrond
Tip:
Kijk eerst of je überhaupt potgrond nodig hebt. Potgrond is een specialistisch product en wordt gebruikt voor het zaaien en stekken. Potgrond is alleen handig voor de kiemfase van een plant. Voor veel toepassingen, zoals het vullen van de bedden en potten, zijn tuinaarde en compost een veel betere optie dan potgrond. Koop je een plantje bij de kweker? Dan heb je dus geen potgrond nodig.
Gelukkig zijn turfvrije alternatieven tegenwoordig vrij gemakkelijk te vinden in Nederland. Als je op zoek bent naar potgrond, hebben we hier een lijst met duurzame opties voor je.
Bio-Kultura is verkrijgbaar online en bij verschillende verkooppunten. Hun tuinaarde is volledig turfvrij, terwijl hun potgrond een mix bevat van gekweekt veenmos (niet fossiel) en een vleugje kokos.
Ecotuintje biedt turfvrije, biologische en veganistische aarde aan, met een toevoeging van kokos, evenals turfvrije kweekpotten.
Fertila Biologische Potgrond – 100% turfvrij, is online verkrijgbaar via kwekerij Abbing in Zeist (levert in de buurt van Zeist).
Organic nutrition centre verkoopt potgrond op basis van restanten van de champignonteelt.
Tardy biedt natuurlijke compost aan (verkrijgbaar in Castricum van Alkmaar)
Pokon heeft een turfvrije waterproof aanplantgrond met een toevoeging van kokos.
DCM verkoopt een turfvrije potgrond.
Kwekerij Hessenhof verkoopt bladaarde.
Holsto Tuinen & Buitenleven verkoopt turfvrije potgrond.
Innogreen verkoopt turfvrije potgrond met een beetje kokos.
Hoewel er enkele alternatieven zijn op basis van kokosvezels of kokos, moeten we erkennen dat deze niet vrij zijn van problemen, zoals transportkosten, plantages op voormalige regenwouden, en soms zelfs kinderarbeid. Hun totale ecologische impact is nog steeds aanzienlijk lager dan die van turf, maar niet zo ideaal als de eerder genoemde opties (Lees meer). Daarom hebben we ervoor gekozen om producten met kokos als hoofdbestanddeel niet op te nemen in onze lijst.
Maak je eigen potgrond
Je kunt ook gemakkelijk je eigen potgrond maken.
Recept:
Meng vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rivierzand. Compost biedt de structuur en de meststof aan de potgrond.
Aanpassingen aan jouw grondtype:
Als je tuiniert op kleigrond, voeg dan wat extra zand toe. Voor zanderige grond vervang je het extra zand door bladcompost. Als je een luchtiger mengsel wilt, kun je bladcompost toevoegen.
!!! Veel Labels Zijn Misleidend !!!
Als potgrond niet als veenvrij bestempeld wordt, mag je ervan uitgaan dat het hoofdbestanddeel veen is.
Let op, het label “biologische” of “bio” potgrond betekent niet turfvrij!
Alleen het Europese Ecolabel garandeert een turfvrij product. De meeste andere (eco-) labels zoals MPS of RHP laten het gebruik van hoge percentages turf toe.
Word Actief!
Vraag jouw plaatselijke tuincentrum om turfvrije producten in de schappen te hebben. Jij kunt een groot verschil maken!